sâmbătă , 23 octombrie 2021, 04:25 AM
Știri / Actualitate / Anotimpuri la borcan: antreprenoriat rural pentru 560 de românce

Anotimpuri la borcan: antreprenoriat rural pentru 560 de românce

[ot-caption title=”Anotimpuri la borcan: antreprenoriat rural pentru 560 de românce ” url=”http://www.adevaruldebuftea.ro/wp-content/uploads/2014/06/Anotimpuri-la-borcan-Andreea-Rotaru.jpg”]

• Proiectul „Ocupare şi antreprenoriat rural” (Anotimpuri la borcan) se adresează femeilor din regiunile București-Ilfov, Centru și Sud-Muntenia
• 560 de românce vor fi specializate, prin proiect, în fabricarea de conserve din legume şi fructe
• Trei centre culinare dotate modern vor sta la dispoziţia comunităţii din care provin femeile

Bucureşti, 24 iunie 2014 – Asociația React lansează proiectul „Anotimpuri la borcan”, proiect adresat exclusiv femeilor din mediul rural, fără un loc de muncă, oferindu-le posibilitatea să își transforme talentul din bucătărie într-o sursă de venit constant sau chiar în propria afacere.

Cele 560 de persoane înscrise în proiect vor urma cursuri de formare profesională şi de dezvoltare a competenţelor antreprenoriale. Ele vor primi diplome acreditate de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice și de Ministerul Educației, în meseria de lucrător în fabricare a conservelor de legume şi fructe. Acestea vor face parte din rețeaua „Anotimpuri la borcan” şi vor primi sprijin pentru obţinerea unui loc de muncă, pentru autorizare sau integrare în diverse forme de asociere antreprenorială la nivelul fiecărei comunități. Condiţiile pentru ca femeile să participe la activităţile proiectului sunt următoarele: să fi absolvit nivelul minim de şcolarizare obligatorie, să fie domiciliate în mediul rural şi să nu fie angajate. Nu există criterii legate de vârstă sau etnie.

[ot-caption title=”Anotimpuri la borcan: antreprenoriat rural pentru 560 de românce ” url=”http://www.adevaruldebuftea.ro/wp-content/uploads/2014/06/Anotimpuri-la-borcan-Anca-Stefan.jpg”]

Proiectul prevede şi înființarea în fiecare regiune vizată a unui centru complet utilat și avizat din punct de vedere igienico-sanitar. Aici, femeile înscrise în proiect vor putea transforma murăturile și dulcețurile proprii în produse pregătite pentru a fi vândute, legal, în magazinele de la oraș.

„În România, ca și în restul Europei, sunt din ce în ce mai căutate produsele sănătoase, realizate după rețete speciale. Singurele locuri în care mai găsim aceste gusturi deosebite, sunt cămările familiilor din mediul rural. Din păcate, cea mai bună dulceață și cei mai aromați castraveți murați pot ajunge pe mesele orășenilor doar dacă sunt preparate în bucătării autorizate igienic și sanitar. Într-o gospodărie, găsești mai rar condițiile de care ai nevoie pentru a vinde produsele tradiționale, legal. De aceea, vine în comunitățile în care sunt femei interesate să își transforme priceperea și pasiunea pentru gătit într-o afacere de familie și le pune la dispoziție, gratuit, cursuri de specialiști în conserve și bucătării dotate profesional. ” (dr. Anca Ştefan, preşedinte Asociaţia React)

În regiunile vizate de proiect, lipsa oportunităților de angajare pentru femeile fără studii superioare și ponderea redusă a activităților non-agricole în care sunt implicate femeile din mediul rural, reprezintă principalele probleme identificate prin „Planurile de Dezvoltare Regionala 2007 – 2013”. Astfel, proiectul lansat de Asociația React oferă o alternativă plecând de la această situație: crearea de locuri de muncă în comunitățile rurale identificate și sprijinirea femeilor înscrise în proiect să obțină o calificare, să-și dezvolte spiritul antreprenorial și să-și deschidă propria afacere.
„Ocupare şi antreprenoriat rural” este numele oficial al proiectului „Anotimpuri la borcan”. Acesta este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Investeşte în Oameni!

Vezi și

DSC_1903C

RAJA S.A. oprește apa asociaților de propietari ce nu şi-au achitat restanţele.

Măsura cea mai eficientă pentru recuperarea debitelor de la abonaţii rău-platnici este debranşarea de la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *