duminică , 24 octombrie 2021, 02:47 AM
Știri / Actualitate / Noaptea Muzeelor 2014. 33 de instituții – 18 muzee și 15 organizații culturale sau de educație din București – își așteaptă publicul Sâmbătă până târziu în noapte.

Noaptea Muzeelor 2014. 33 de instituții – 18 muzee și 15 organizații culturale sau de educație din București – își așteaptă publicul Sâmbătă până târziu în noapte.

[ot-caption title=”Noaptea Mezeelor 2014″ url=”http://www.adevaruldebuftea.ro/wp-content/uploads/2014/05/DSC_5682c.jpg”]

În acest an, la Muzeul Național de Artă al României (MNAR), cea de-a 10 ediție a Nopții Muzeelor va fi dedicată Anului Brâncoveanu, prin deschiderea în nocturnă a Galeriei de Artă Veche Românească (intrare liberă în intervalul orar 19:00-04:30). De-a lungul celor zece săli ale galeriei, o serie de lucrări special selectate compun un traseu care oferă informații despre arta brâncovenească, în contextul culturii medievale din Țările Române.

La parterul Galeriei Naționale este inaugurată expoziția „Călători prin manuscris”, care aduce în prim-plan un liturghier brâncovenesc, cu o bogată decorație pictată, presupus a fi aparținut chiar voievodului martir.

De la ora 22:00, în curtea muzeului are loc performance-ul „FANTOMA. In memoriam 1914”, susținut de participanții la atelierele de desen organizate în cadrul expoziției „Otto Dix. O lume în ruine” de către Goethe-Institut București și Fokus pe Germană, coordonate de artistul Hans-Georg Mann.
Tot în curtea muzeului, vizitatorii pot viziona, începând cu ora 21:00, documentarele transmise de Digi Life „Măiestria hârtiei” și „Interviuri cu artiști”.

Sâmbătă, 17 mai, în intervalul orar 11:00 — 19:00, vor fi putea fi vizitate cu tarif normal expoziția temporară „Otto Dix — O lume în ruine” (sălile Kretzulescu), dar și muzeele-satelit: Muzeul Colecțiilor de Artă, Muzeul K.H. Zambaccian și Muzeul Theodor Pallady. În acest interval, galeriile permanente ale muzeului sunt închise.

Între 19:00 — 4:30 vor putea fi vizitate în regim de gratuitate Galeria de Artă Veche Românească și expoziția Călători prin manuscris deschisă la parterul Galeriei Naționale, interval orar în care Galeria de Artă Europeană și Galeria de Artă Românească Modernă sunt închise.

Duminică, 18 mai, între 11:00 — 19:00: în cadrul Zilei Internaționale a Muzeelor vor putea fi vizitate în regim de gratuitate expoziția temporară „Otto Dix — O lume în ruine” (sălile Kretzulescu), dar și muzeele-satelit. În acest interval de vizitare, galeriile permanente ale muzeului sunt închise.

Sub genericul „Haina îl face pe om. Șase secole de istorie vestimentară”, Muzeul Național de Istorie a României invită publicul la un program divers, cu ocazia Nopții Muzeelor, urmând a avea loc activități precum: ateliere de creație și educație muzeală; reconstituiri istorico-militare; paradă în costume de epocă; spectacole de muzică, teatru și dans; vizitarea expozițiilor permanente „Tezaur Istoric”, „Lapidarium — Copia Columnei lui Traian”; vizitarea expozițiilor temporare „Haina îl face pe om. Șase secole de istorie vestimentară”, ca și „Exponatul lunii — Arborele genealogic al tuturor statelor Europei și al suveranilor ei, 1889. Dedicat suveranilor actuali”.

Întregul eveniment va avea în centru expoziția temporară cu același nume. Programul Nopții Muzeelor începe la MNIR sâmbătă, 17 mai, ora 16:00, și se termină duminică, 18 mai, ora 2:00.

Pe lângă programul artistic al evenimentului, MNIR se alătură proiectului Kaleidoscope, o aplicație pentru smartphone (MobilActif), care poate fi descărcată și utilizată gratuit de către vizitatori în vederea realizării unor autoportrete în interiorul muzeului, inspirate de patrimoniul acestuia (MuseumSelfie). Fotografiile se trimit apoi prin intermediul aplicației către o bază de date, urmând să fie proiectate, pe durata desfășurării Noptii Muzeelor, în toate muzeele din Europa înscrise în proiect.

A doua zi, duminică, 18 mai, programul de vizitare a muzeului este cuprins în intervalul orar 13:00 — 18:00, accesul fiind gratuit, cu ocazia Zilei Internaționale a Muzeelor.
Muzeul Național al Literaturii Române a pregătit ‘Maratonul de Poezie și Jazz’ iar la Muzeul Național ‘George Enescu’ se vor auzi concerte în noapte, sub genericul ‘Muzele de la muzeu’. Muzeul Național de Artă Contemporană invită publicul în două spații diferite: la sediul din Palatul Parlamentului, unde sunt deschise mai multe expoziții temporare, și la Sala Dalles, unde se desfășoară târgul de bijuterie contemporană Autor.

[ot-caption title=”Noaptea Mezeelor 2014″ url=”http://www.adevaruldebuftea.ro/wp-content/uploads/2014/05/DSC_5707C.jpg”]

La Muzeul Național al Pompierilor — Foișorul de Foc va cânta Fanfara pompierilor militari bucureșteni și vor fi prezentate câteva mașini de intervenție moderne împreună cu echipaje complete.
După vizitarea expoziției „Sarkis — La celălalt capăt al curcubeului. Din zori la asfințit” (care are un pandant și la MNAC) la Muzeul Național al Țăranului Român, seara se încheie cu un concert A.G. Weinberger, eveniment organizat în parteneriat cu RNMR. La MNȚR vor putea fi vizitate Sala Irina Nicolau, Sala Foaier și expoziția permanentă, lucrările, instalate în trei spații ale muzeului, punând în discuție percepția deopotrivă melancolică și ludică a copilăriei în diferite culturi și imobilitatea lumii materiale atunci când ființa dispare. Acest dialog include recuperarea unui parcurs creativ al elementelor identitare românești propus de Horia Bernea ca oglindă revelatoare.
Expoziția permanentă va fi deschisă, cu intrare liberă, în intervalul 18:00 — 20:00 iar expoziția temporară „Sarkis — La celălalt capăt al curcubeului…” va putea fi vizitată până la miezul nopții, în Sălile Irina Nicolau și Foaier.

De asemenea, între orele 18:00 și 24:00, în curtea interioară oaspeții vor putea târgui din Piața Țărănească, tot aici, între orele 18:00 și 20:00, fiind programate demonstrații de meșteșuguri tradiționale: țesuturi la război; olărit la roată; cioplitor în lemn; pictură icoane pe sticlă; încondeiere de ouă.

Tot la MNȚR, Digi World își așteaptă fanii la Muzeul Țăranului cu o serie de filme documentare.
Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti” organizează „După-amiaza muzeului” cu spectacole de muzică și joc popular românesc, târgul meșterilor populari, expoziții și ateliere de creație. În plus, vizitatorii sunt invitați să îl redescopere pe Lucian Blaga, în cadrul programului Mari personalități.
Membrii Tarafului Cleante aduc în fața publicului muzica nemuritoare a Bucureștiului de altădată invitând publicul într-o călătorie imaginară, într-o lume plină de cârciumioare cochete, duduițe elegante și mon cheri manierați.

Vizitatorii pot participa la ateliere de creație de olărit și icoane pe sticlă, la un ghidaj tematic cu scopul de a descoperi instalațiile de tehnică populară din Muzeul Satului și pot achiziționa diverse produse tradiționale și cosmetică bio.

Vizitarea gratuită a expunerii permanente și a expoziției temporare „Văcărești: descoperirea unui Parc Natural Urban”, lansarea traseului alternativ de vizitare „Istoria lumii vii în 10 exponate”, proiecții video și interceptarea liliecilor din grădina instituției se numără printre ofertele Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” pentru Noaptea Muzeelor.

Programul instituției va începe la ora 19:00 și se va termina duminică, la ora 3:00. Sâmbătă, în intervalul orar 10:00 — 19:00, muzeul fiind închis. În intervalul 19:00 — 3:00 va putea fi vizitată gratuit expunerea permanentă. Tot de la ora 19:00 va fi lansat traseul alternativ de vizitare a Muzeului, intitulat „Istoria lumii vii în 10 exponate”.

Speciile prezentate sunt marcate prin panouri informative, cu date despre biologia, ecologia, distribuția și statutul de ocrotire a speciilor respective, cu o ilustrație bogată.
În intervalul 19:00 — 3:00 oaspeții Muzeului Antipa vor putea vizita expoziția temporară „Văcărești : descoperirea unui Parc Natural Urban”, care fost organizată în colaborare cu grupul de inițiativă pentru înființarea Parcului Natural Văcărești și revista National Geographic România.
Toți vizitatorii care doresc să protejeze flora și fauna deosebite, identificate de către specialiști în „delta” din mijlocul Bucureștiului, vor avea posibilitatea să-și susțină opinia prin acordarea de semnături.

În același interval orar, MuseumSelfie — Muzeul „Antipa” se alătură proiectului Kaleidoscope, inițiat de către Ministerul Culturii și Comunicării din Franța.

De asemenea, între orele 20:00 — 21:00 este programată o proiecție video a documentarului „Fără pungă, vă rog!” oferit de Digi Animal World, care oferă o imagine de ansamblu asupra pericolelor de mediu și de sănătate ce iau naștere din depozitarea necorespunzătoare a produselor non-biodegradabile din plastic și cum ne putem proteja sănătatea, dar și natura de acest real pericol.

O acțiune de colectare entomologică a insectelor nocturne cu ajutorul surselor luminoase speciale și interceptarea liliecilor (Chiroptera) din grădina Muzeului „Antipa” cu ajutorul detectorului de ultrasunete sub coordonarea specialiștilor muzeelor sunt programate în intervalul orar 22:00 — 24:00.
O serie de proiecții pe fațada Muzeului, prezentate de Digi Animal World, vor avea loc între orele 22:00 — 3:00.

La Muzeul Național Tehnic ‘Prof. Ing. Dimitrie Lonida’, între orele 18:00 și 20:00, va avea loc, în Sala de conferințe a muzeului, conferința cu tema „Istoria energeticii românești”, organizată de Muzeul Național Tehnic Prof. Ing. Dimitrie Leonida și SIER — Societatea Inginerilor Energeticieni din România — Filiala Tineret.

În cadrul conferinței, alături de lucrări susținute de persoane cu experiență recunoscută în domeniu, vor fi prezentate exponatele din domeniul energetic aflate în patrimoniul Muzeului Leonida.
Aceste obiecte vor putea fi văzute de către vizitatori în cadrul expoziției de bază, fiind evidențiate distinct, muzeul fiind deschis până la ora 1:00.

[ot-caption title=”Noaptea Mezeelor 2014″ url=”http://www.adevaruldebuftea.ro/wp-content/uploads/2014/05/DSC_5699C.jpg”]

Muzeul Municipiului București deschide în această seară patru dintre sediile sale: Palatul Șuțu, Muzeul ‘Theodor Aman’, Observatorul Astronomic ‘Amiral Vasile Urseanu’ și Palatul Voievodal Curtea Veche, unde au loc spectacole spectacole de jazz, teatru și performance-uri, concerte și alte activități speciale.
La Muzeul Municipiului București — Palatul Șuțu în intervalul orar 18:00 — 2:00, va putea fi vizitată expoziția de fotografie „Bucureștiul de altădată”, evenimentul fiind urmat de un recital al pianistei Simona Burneci, ca și de un spectacol al Teatrului UNTEATRU și un concert al Bucharest Jazz Orchestra.
De asemenea, între orele 2:00 și 3:30, directorul instituției, istoricul Adrian Majuru, invită insomniacii la o inedită conferință cu tema ” O noapte din viața ta… la 19:00″.

Expoziția permanentă a muzeului nu va fi deschisă pentru vizitare, în schimb Muzeul „Theodor Aman” va putea fi vizitat în intervalul orar 18:00 — 24:00, iar Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” și Palatul Voievodal Curtea Veche de la 18:00 la 2:00.

De Noaptea Muzeelor, Muzeul de Artă ‘Vasile Grigore — pictor și colecționar’ sărbătorește 10 ani de la înființare, realizând un remember Vasile Grigore, printr-o proiecție de filme dedicată activității instituției. De asemenea, în Noaptea Muzeelor va fi inaugurată sala de expoziții temporare cu o expunere intitulată „Mâțe din cartierul meu”, semnată Margareta Murariu.
Muzeul Bellu lansează o invitație la teatru — „Viață de cimitir”, cu Rodica Popescu-Bitănescu—, dar și la tururi ghidate și recitaluri de muzică clasică.

În fața capelei din Cimitirul Bellu va fi amplasată o scenă iar pe aleea principală vor fi montate scaune.

Bucureștenii vor beneficia de tururi ghidate și vor avea astfel posibilitatea să descopere istoria personalităților înmormântate în Cimitirul Bellu, dar și povești mai puțin cunoscute ale unor lucrări din ansamblul muzeal. Printre acestea se numără: Doamna cu umbrelă, Frații Poroineanu, Monsenior Ghyka, Aviator Bănciulescu și Capela Marghiloman.

Pe Aleea Artiștilor va fi organizată o expoziție de fotografie dedicată marilor actori ai teatrului românesc.

Traseul între muzee este asigurat de autobuzele RATB, prin linia specială Noaptea Muzeelor, cu sprijinul Primăriei Municipiului București, Noaptea Muzeelor continuând și în 2014 parteneriatul cu MINI.

Vezi și

DSC_1903C

RAJA S.A. oprește apa asociaților de propietari ce nu şi-au achitat restanţele.

Măsura cea mai eficientă pentru recuperarea debitelor de la abonaţii rău-platnici este debranşarea de la …