duminică , 24 octombrie 2021, 03:32 AM
Știri / Actualitate / TRADIȚII ȘI OBICEIURI DE SFÂNTUL GHEORGHE- 23 APRILIE: Ce trebuie să faci de SFÂNTUL GHEORGHE
Sfantul-Gheorghe

TRADIȚII ȘI OBICEIURI DE SFÂNTUL GHEORGHE- 23 APRILIE: Ce trebuie să faci de SFÂNTUL GHEORGHE

TRADITII SI OBICEIURI DE SFANTUL GHEORGHE- 23 APRILIE:

SFANTUL GHEORGHE este unul dintre cei mai venerati sfinti din calendarul ortodox, sarbatorit in fiecare an pe 23 aprilie. In traditia populara, SFANTUL GHEORGHE este cunoscut sub numele de San-George. Este considerat a fi un zeu al vegetatiei, protector al naturii inverzite, al vitelor si al oilor.

In spiritualitatea populara, intre SFANTUL GHEORGHE si Sfantul Dumitru exista o intelegere cosmica. Se spune ca, atunci cand broastele canta pentru prima oara, SFANTUL GHEORGHE ia cheile de la Samedru pentru a deschide drumul naturii spre viata.

TRADITII SI OBICEIURI DE SFANTUL GHEORGHE – 23 APRILIE:

In dimineata zilei de SFANTUL GHEORGHE, capul familiei, intotdeauna un barbat, asaza la stalpii portilor si ai caselor, la ferestrele si usile caselor si grajdurilor, in gradini si pe mormintele din cimitire ramuri verzi. Astfel, se credea ca oamenii, vitele si semanaturile erau protejate de fortele malefice.

Ramurile verzi erau pastrate peste an pentru a fi folosite drept leacuri impotriva bolilor. Ele erau puse si in hrana animalelor, in credinta ca acestea vor fi protejate de puterea duhurilor rele.

TRADITII SI OBICEIURI DE SFANTUL GHEORGHE – 23 APRILIE:

In ajunul zilei de SFANTUL GHEORGHE, fetele de maritat credeau ca isi pot vedea ursitul daca priveau, in aceasta noapte, intr-o cofa plina cu apa.

Exista si obiceiul ca in dimineata zilei de SFANTUL GHEORGHE, fetele sa puna in mijlocul drumului brazde verzi, impodobite cu coronite, pentru a observa care fecior va calca peste ele. Daca flacaii ce le erau dragi nu calcau pe coronite, fetele credeau ca in acel an se vor casatori. Brazdele si coronitele erau pastrate peste an, pentru a se face cu ele farmece de dragoste sau pentru a fi folosite ca remediu in ameliorarea diferitelor boli.

TRADITII SI OBICEIURI DE SFANTUL GHEORGHE – 23 APRILIE:

Tot in dimineata zilei de SFANTUL GHEORGHE, fetele mergeau pe furis in padure pentru a culege matraguna si navalnic. Aceste plante erau puse in pod sau sub streasina, in credinta ca ele le vor aduce petitori bogati.

Flacaii cautau in dimineata zilei de SFANTUL GHEORGHE, iarba fiarelor, planta miraculoasa ce putea sa sfarame lacatele. In ajunul sarbatorii, tinerii mergeau intr-o dumbrava cu o cofa cu apa neinceputa. Vasul era ascuns intr-un loc doar de el stiut. La rasaritul soarelui fiecare privea in cofa cu apa. Daca in vas se afla un fir de iarba, credeau ca se vor casatori cu fata iubita. Dimpotriva, daca in apa se afla o floare uscata, era semn ca tanarul nu se va insura in acel an, iar daca gaseau pamant, se credea ca feciorul va muri in curand.

TRADITII SI OBICEIURI DE SFANTUL GHEORGHE – 23 APRILIE:

Femeile casatorite mergeau in padure de SFANTUL GHEORGHE si culegeau plante doar de ele stiute (mulgatoare, untul vacii), pe care le adaugau in hrana animalelor, in credinta ca vacile vor da mult lapte si de buna calitate.

Nimeni nu avea voie sa doarma in ziua de SFANTUL GHEORGHE deoarece se credea ca acel care incalca interdictia, avea sa fie somnoros intregul an.

TRADITII SI OBICEIURI DE SFANTUL GHEORGHE – 23 APRILIE:

Urzicatul era un alt obicei practicat de SFANTUL GHEORGHE. Exista convingerea ca prin urzicat ei vor fi mai ageri, mai harnici si mai sanatosi de-a lungul intregii veri care urma sa inceapa.

Dintre toate obiceiurile enumerate, in comunitatile satesti contemporane se mai pastreaza doar obiceiul impodobirii stalpilor de la poarta cu ramuri verzi, in ziua de SFANTUL GHEORGHE.

Sursa – www.crestinortodox.ro

Vezi și

DSC_1903C

RAJA S.A. oprește apa asociaților de propietari ce nu şi-au achitat restanţele.

Măsura cea mai eficientă pentru recuperarea debitelor de la abonaţii rău-platnici este debranşarea de la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *